management

Zorgen over security van cloud nauwelijks obstakel voor adoptie

Ofschoon de veiligheid van gegevens de belangrijkste zorg is van het hogere management bij opslag in de cloud, is de verwachting dat over twee jaar meer dan de helft van de bedrijfskritische gegevens in de cloud zullen zijn opgeslagen. Daarop duidt onderzoek van Teradata, leverancier van oplossingen voor analytics.

Acht op de tien managers noemen security als een punt van zorg bij het opslaan van data in de cloud en een kwart gelooft dat opslag van data in de cloud tot meer beveiligingsinbreuken zal leiden. Eenzelfde deel denkt dat het zal resulteren in een gebrek aan controle.

Desondanks is de hoeveelheid kritische data die in de cloud wordt opgeslagen enorm gestegen. Managers verwachten dat in 2019 meer dan de helft van data van IT (56%), klanten (53%) en financiële afdelingen (51%) in de cloud zal zijn opgeslagen.

Een ruime helft van de respondenten meldt dat het beperkte draagvlak bij directies hen tegenhoudt, en een vijfde heeft problemen om extra personeel aan te trekken dat nodig is om naar de cloud te verhuizen.

Desondanks zal het cloudgebruik de komende twee jaar verder toenemen. Drie op de tien bedrijven wereldwijd voorspellen voor 2019 een significante toename van de dataopslag in de cloud. Op dit moment is een kleine 60% van de gegevens van de ondervraagde organisaties in de cloud opgeslagen.

Onderscheid
Daarbij wordt wel onderscheid gemaakt. Juridische data wordt voor het grootste deel nog op fysieke servers bewaard. Slechts een ruime kwart van de ondervraagde bedrijven verwacht zijn juridische gegevens de komende twee jaar naar de cloud te verhuizen.

Telecombedrijven maken het meest gebruik van de cloud. Binnen organisaties zijn de marketing en communicatie-afdelingen het voortvarendst. Bijna de helft van de marketing- en communicatie-afdelingen van de ondervraagde organisaties verwacht in 2019 meer gegevens in de cloud op te slaan.

Van organisaties in de gezondheidszorg verwacht bijna 60% de komende twee jaar gegevens van patiënten naar de cloud te verhuizen. Nutsbedrijven geven prioriteit aan de IT-infrastructuur (64%) en gegevens van R&D en engineering (52%).
 
“Onze boodschap aan organisaties over de hele wereld is dat cloud eigenlijk een van de veiligste middelen is voor virtuele opslag”, zegt Marc Clark, director of cloud-strategy en deployment bij Teradata. “Ons onderzoek laat bezorgdheid zien, maar de feitelijke adoptie van cloudopslag groeit snel. Cloudopslag blijft zeer kosteneffectief en er zijn bovendien manieren om het veilig te beheren.
 
De security-processen rond cloud computing moeten ontworpen worden in overeenstemming met de beveiligingsmaatregelen van de cloud-provider. Dit is nodig om de beveiliging van gegevens te garanderen, maar ook om privacy en naleving van regelgeving te handhaven, en zakelijke continuïteit en een data backup-plan te bieden.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is in januari 2017 uitgevoerd in opdracht van Teradata door RSI Corporation in Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, de VS, India, Spanje en Rusland, met 100 respondenten per land in zeer diverse functies in een economisch representatief, breed aantal sectoren.

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines