• homepage
  • management
  • Zorgen over regulering bovenaan bij beslissers in financiële sector

management

Zorgen over regulering bovenaan bij beslissers in financiële sector

Aandacht voor wet- en regelgeving is dit jaar topprioriteit voor beslissers in de financiële sector, waaronder IT-executives. Op de tweede plaats staat datamanagement. Daarop duidt onderzoek van advies- en technologiedienstverlener Synechron en onderzoeksfirma TABB Group.

Bijna vier op de tien ondervraagden geven aan dat naar wet- en regelgeving momenteel de meeste aandacht uit gaat, gevolgd door datamanagement (14%), systeemintegratie (11%), kunstmatige intelligentie (10%) en digitale transformatie (8%).
 
Van alle nieuwe wet- en regelgeving krijgt MiFID II – EU regelgeving voor de harmonisering van de consumentenmarkt voor investeringsservices – de hoogste prioriteit (43%), gevolgd door Dodd-Frank – dat Amerikaanse consumenten moet beschermen – met 30%. Ook Basel III en FRTB krijgen aandacht.

Wat opvalt, is dat beslissers nauwelijks wakker liggen van de GDPR: bedrijven in de financiële sector lopen doorgaans voorop in zorgvuldige omgang met klantendata. Bij ruim 14% van de ondervraagden is datamanagement echter een topprioriteit: de kwaliteit van data en de rol van de CDO staan hoog op de agenda.

Beslissers proberen zo veel mogelijk te anticiperen op veranderingen in regulering: ook nog niet bestaande regelgeving met betrekking tot technologische innovaties, zoals blockchain en KI zijn een zorg voor 30% van de respondenten. Daarbij komt dat de politieke onzekerheid die sinds 2016 is ontstaan in een groot deel van de Westerse wereld beslissers onrustig maakt.  
 
Ook gaat veel aandacht uit naar vernieuwing van IT-legacy. Systemen voor het beheer van liquiditeitsrisico’s, kredietrisico, tegenpartijrisico's en collateral management zijn aan vernieuwing toe, waarbij ondervraagden nearshoring, smartshoring en offshoring samen met een agile ontwikkelmethode noemen als mogelijke hulpmiddelen.
 
“We merken dat financiële dienstverleners direct oplossingen nodig hebben”, zegt Faisal Husain, CEO van Synechron. “Regelgeving, kostenreductie en verouderde ICT-systemen zijn onderdeel van bijna elk klantgesprek, dus het is geen verrassing dat deze zaken bovenaan de prioriteitenlijst staan. 2017 wordt een jaar waarin technologie moet leiden naar concrete toegevoegde waarde.”
 
Over het onderzoek
Synechron heeft 200 senior beslissers in de financiële dienstverlening in de Verenigde Staten en Europa laten ondervragen. Er was een lichte oververtegenwoordiging van respondenten uit de VS en de enquête dateert van voor de Amerikaanse verkiezingen.

ADVERTORIAL

State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines