technologie

Werknemer voelt zich niet verantwoordelijk voor databeveiliging

Pakweg de helft van de werknemers met een kantoorbaan ziet zichzelf terecht als zwakste schakel in de beveiliging van hun PC en bedrijfsgevoelige data. Maar tegelijkertijd heerst de opvatting dat de IT-afdeling verantwoordelijk is. Internet (33%) wordt als tweede zwakke schakel genoemd, gevolgd door virusscanners (10%). Daarop duidt onderzoek van hosting provider BIT.

Het is daarnaast niet vanzelfsprekend dat werknemers melding maken van een  vermoeden slachtoffer te zijn van cybercrime bij de IT-afdeling. Van de respondenten informeert 15% de IT-verantwoordelijke nooit en 20% doet dit af en toe.
 
Een meerderheid van de ondervraagde werknemers (70%) is van mening dat IT verantwoordelijk is voor de veiligheid van computerapparatuur en de integriteit van bedrijfsgevoelige data. Negen op de tien werknemers hebben zelfs het volste vertrouwen in de beveiliging die de werkgever heeft geïnstalleerd op de werkcomputers en gaan ervan uit dat zij zelf niets hoeven te doen om de beveiliging op het werk op een adequaat niveau te houden.
 
“Cybercriminelen worden alsmaar professioneler. Ze hebben steeds meer technische tools, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren”, zegt Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT. “Het is zorgwekkend dat veel werknemers geen melding maken van cybercrime-vermoedens. Daarom is het cruciaal dat IT-managers en professionals aanstalten maken om werknemers bewust te maken van de risico’s die aan hun internetgedrag kleven en welke consequenties dit heeft op de werkvloer”.

Over het onderzoek
In opdracht van BIT heeft Markteffect in de zomer van 2016 onderzoek gedaan onder 992 Nederlandse werknemers met een kantoorbaan van 18 jaar en ouder.

ADVERTORIAL

State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologie├źn, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, effici├źntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines