technologie

Werknemer voelt zich niet verantwoordelijk voor databeveiliging

Pakweg de helft van de werknemers met een kantoorbaan ziet zichzelf terecht als zwakste schakel in de beveiliging van hun PC en bedrijfsgevoelige data. Maar tegelijkertijd heerst de opvatting dat de IT-afdeling verantwoordelijk is. Internet (33%) wordt als tweede zwakke schakel genoemd, gevolgd door virusscanners (10%). Daarop duidt onderzoek van hosting provider BIT.

Het is daarnaast niet vanzelfsprekend dat werknemers melding maken van een  vermoeden slachtoffer te zijn van cybercrime bij de IT-afdeling. Van de respondenten informeert 15% de IT-verantwoordelijke nooit en 20% doet dit af en toe.
 
Een meerderheid van de ondervraagde werknemers (70%) is van mening dat IT verantwoordelijk is voor de veiligheid van computerapparatuur en de integriteit van bedrijfsgevoelige data. Negen op de tien werknemers hebben zelfs het volste vertrouwen in de beveiliging die de werkgever heeft geïnstalleerd op de werkcomputers en gaan ervan uit dat zij zelf niets hoeven te doen om de beveiliging op het werk op een adequaat niveau te houden.
 
“Cybercriminelen worden alsmaar professioneler. Ze hebben steeds meer technische tools, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren”, zegt Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT. “Het is zorgwekkend dat veel werknemers geen melding maken van cybercrime-vermoedens. Daarom is het cruciaal dat IT-managers en professionals aanstalten maken om werknemers bewust te maken van de risico’s die aan hun internetgedrag kleven en welke consequenties dit heeft op de werkvloer”.

Over het onderzoek
In opdracht van BIT heeft Markteffect in de zomer van 2016 onderzoek gedaan onder 992 Nederlandse werknemers met een kantoorbaan van 18 jaar en ouder.

ADVERTORIAL

Palo Alto Networks and ICT Media are publishing a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Join us for the launch event on 18 May from 2:30pm at the Scheepvaart Museum Amsterdam. There will be an interactive panel discussion with the authors, covering Cloud Security, Cyber Insurance, the GDPR, the NIS Directive, the next-generation CISO and Digital Transformation Trends.

You can register for the event here.

Van onze partners

Magazines

OM 2 - Cloud


Strategic sourcing gaat over het zoeken naar een evenwicht tussen uitbesteden en zelf doen, de mate van uitbesteding, de leveranciersselectie, samenwerken met partners, contractbeheer en de regievoering. Maar ook over standaardisatie, normalisatie, ecosystemen en cultuurveranderingen. Op een strategische manier uitbesteden verbetert de efficiency, bespaart kosten en versnelt productontwikkeling. Organisaties kunnen zich voortaan op hun kernactiviteiten concentreren. Strategic sourcing geeft toegang tot expertise, of tot extra productiecapaciteit waarover men zelf niet beschikt. In dit nummer belicht Outsource Magazine de ervaringen en vorderingen op dit gebied.


Naar alle magazines