technologie

Vraag naar startende IT’ers flink gestegen

Het aantal vacatures voor IT-starters laat in het laatste kwartaal van 2016 een forse stijging zien. De vraag is 34% hoger dan een jaar eerder en de totale groei van vacatures in het vakgebied IT bedraagt 26%. Daarop duidt een analyse over het vierde kwartaal van 2016 door recruiter Yacht.

De vraag naar IT-professionals is zó groot dat bedrijven steeds vaker talent met vooropleidingen zoals sterrenkunde, psychologie en natuurkunde binnenhalen, een ontwikkeling met een interessant potentieel voor de betrokken organisaties.

Om in de behoefte aan gekwalificeerd personeel te kunnen voorzien, is vakkennis namelijk lang niet het enige waar bedrijven naar zoeken. “Veel bedrijven zetten in op de transformatie naar digital en vormen nieuwe teams. Daar horen ook nieuwe profielen bij”, zegt Michiel Valk, directeur van Yacht IT, dat een traineeprogramma heeft waar mensen zonder IT-achtergrond relevante werkervaring kunnen opdoen.

“Een goede IT-er beschikt niet alleen over vakkennis. Analytisch denkvermogen, aanpassingsvermogen en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Dat legt de lat hoog, maar biedt ook kansen voor mensen met die specifieke competenties. Ook als je een vooropleiding hebt in bijvoorbeeld marketing, psychologie, natuurkunde, kun je een goede IT-er worden. We kijken vooral naar iemands motivatie en nevenactiviteiten. Iemand die als hobby ‘programmeren’ heeft, beschikt al over bepaalde basisvaardigheden die in dit vakgebied goed van pas komen.”

Er is binnen organisaties meer behoefte aan mensen die beschikken over ‘soft skills’ als communicatieve vaardigheden, creativiteit, inventiviteit en flexibiliteit terwijl specifieke vakkennis steeds vaker ‘on the job’ wordt bijgebracht. Dat geldt ook voor banen in de IT.

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines