• homepage
  • technologie
  • Slechte administratie softwaregebruik potentieel groot risico voor Nederlandse bedrijven

technologie

Slechte administratie softwaregebruik potentieel groot risico voor Nederlandse bedrijven

Sinds 2001 zijn de bedrijfsuitgaven aan software met 80% gestegen (CBS). Bij het grootste deel van de Nederlandse ondernemingen is echter niet bekend wat hun software kost. Er bestaat amper inzicht in het daadwerkelijke gebruik, er wordt weinig geadministreerd en er is nauwelijks aandacht voor risicobeheer. Daarop duidt onderzoek in opdracht van softwarelicentiespecialist B-lay.

Software is in toenemende mate onderdeel van het verdienmodel van organisaties en wordt na medewerkers en kennis zelfs als belangrijkste asset beschouwd. Toch wordt er voor software vaak geen volledige administratie bijgehouden en is bij slechts de helft van de organisaties iemand verantwoordelijk voor het naleven van de contractuele afspraken met softwareleveranciers. Voor assets als hardware en kantoorgebouwen is dit doorgaans wél goed geregeld.

Het gebrek aan administratie en beheer heeft als gevolg dat bij slechts een derde van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers bekend is hoeveel er jaarlijks aan software wordt uitgegeven. Bij organisatie met meer dan 1.000 medewerkers ligt dit percentage op 21%. De helft van de ondervraagde beslissers weet bovendien niet of alle software waarvoor betaald wordt, ook daadwerkelijk wordt gebruikt, hetgeen overeenkomt met de helft van de ondervraagde bedrijven die intern controleert op softwaregebruik.

De onwetendheid over contractuele afspraken, kosten en gebruik van software brengt grote financiële risico’s met zich mee. “Door de veranderende rol van software zijn niet alleen de financiële belangen groter, de risico’s zijn dat ook. Wie deze risico’s niet beheert, is een dief van zijn eigen portemonnee”, zegt Mark van Wolferen, directeur van B-lay.

Enerzijds wordt er veel geld weggegooid doordat er wordt betaald voor software die niet wordt gebruikt, anderzijds is door slecht licentiebeheer de kans op contractbreuk met een softwareleverancier veel groter. Een organisatie kan bijvoorbeeld meer medewerkers een bepaald softwareproduct laten gebruiken dan contractueel is afgesproken – vaak onbewust. Softwareleveranciers als SAP, Oracle, IBM en Microsoft controleren hier actief op, vooral bij grote bedrijven. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers worden soms jaarlijks meerdere keren gecontroleerd, met forse nabetalingen als gevolg.

De financiële gevolgen hebben dan ook de meeste impact bij de grootste organisaties. “Deze bedrijven hebben de grootste softwarebudgetten, maar door complexe software-infrastructuren en een gigantische hoeveelheid aan producten en licenties ook het minste inzicht in de precieze uitgaven en het gebruik”, zegt Van Wolferen.

“Hun contractovertredingen komen bovendien vaker aan het licht, doordat zij vaker dan kleine bedrijven te maken hebben met een audit. We hebben regelmatig gezien dat dit kan leiden tot een nabetaling van miljoenen euro’s, die niet meegenomen is in de begroting. Dit zorgt voor een flinke deuk in het verdienmodel, terwijl software daar juist een positieve bijdrage aan zou moeten leveren.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van B-lay onder 500 beslissers in financiële functies en in de IT.

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines