technologie

Robotica-partijen bundelen krachten

Vijf industriële spelers op het gebied van robotica en zes wetenschapsinstellingen hebben afspraken gemaakt over verregaande krachtenbundeling om de internationale concurrentiepositie te verbeteren.

De vier technische universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich samen met de grote industriële partijen DEMCON, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries verenigd, waarbij de brancheorganisatie High Tech NL een aanjagende rol heeft gespeeld.

Het samenwerkingsverband, Holland Robotics gedoopt, moet ervoor zorgen dat de roboticakennis in Nederland maximaal wordt benut en moet uitgroeien tot een robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en andere partijen op het gebied van robotica naar een hoger plan brengt. Wetenschap en industrie kunnen nationaal en internationaal met één gezicht naar buiten treden.

De samenwerkende partijen zijn ambitieus: “Dit is pas de eerste fase in het verbinden van de nationale roboticawereld”, zegt Willem Endhoven, managing director van High Tech NL. “Er sluiten nog een tiental grote industriële partijen aan en we staan open voor alle partijen die willen bijdragen aan dit initiatief.”

Holland Robotics is niet het eerste initiatief op dit gebied. In het verleden voorzag RoboNED in de behoefte om partijen bij elkaar te brengen, maar dit stokte door gebrek aan samenwerking. High Tech NL nam het initiatief om de gedachte achter RoboNED nieuw leven in te blazen.

“Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld”, vindt Maarten Steinbuch, scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven. “Het is belangrijk dat de erfenis van RoboNED weer nieuw momentum krijgt en dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.” Dennis Schipper, managing director bij DEMCON: “Dankzij dit platform kan de industrie via een serieuze technology roadmap de lead nemen in het agenderen van de toekomst van de Nederlandse robotica.”

Holland Robotics effent ook het pad naar een officieel onderzoeksconsortium voor wetenschappers en industrie. “Zo ontstaan meerjarige onderzoeksprogramma’s op applicatiegebieden die voor de hightechindustrie belangrijk zijn”, zegt Endhoven. “Juist door het samenbrengen van wetenschap en industrie komen we tot succesvolle innovaties die leiden tot meer internationale business.”

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines