• homepage
  • management
  • Organisaties vrezen immateriële schade, onzekerheid op markten en in politiek

management

Organisaties vrezen immateriële schade, onzekerheid op markten en in politiek

Bedrijven maken zich in toenemende mate zorgen om de volatiliteit van markten en groeiende politieke risico’s, zoals economisch protectionisme, anti-globaliseringstendenzen en terrorisme. Hierop duidt de zesde editie van jaarlijks onderzoek door verzekeraar Allianz.

Onderbrekingen van bedrijfsprocessen – business interruption – en de gevolgschade hiervan is de belangrijkste zorg, gevolgd door digitale uitdagingen ontstaan door nieuwe technologieën en cyberrisico’s. Ook natuurrampen scoren hoog op de lijst waar beslissers wakker van liggen.

Business interruption blijft de lijst aanvoeren voor het vijfde jaar op rij: bij bijna vier op de tien respondenten is dit de grootste zorg. In eerste instantie omdat het kan leiden tot aanzienlijk omzetverlies, in tweede instantie door  immateriële schades en risico’s, zoals cyberincidenten en disruptieve schades door politiek geweld, stakingen en terroristische aanslagen.

De angst voor onderbrekingen van bedrijfsactiviteit wordt gedeeltelijk gedreven door het IoT en de interconnectiviteit van machines, bedrijven en hun supply chain, waarbij schades zich verveelvoudigen in geval van een incident.

Organisaties vrezen ook potentiële financiële schade door politieke onzekerheid in de Westerse wereld, gevoed door de Brexit, de aankomende regering in de VS, de komende EU-verkiezingen et cetera. Beslissers zien een groeiende tendens tot protectionisme en tegen globalisering.

Bijna een derde van de respondenten ziet marktontwikkelingen en volatiliteit van markten als belangrijkste bedrijfsmatige risico. In Nederland worden naast business interruption alleen cyberrisico’s als een grotere bedreiging gezien. Het is de voornaamste reden tot zorg in de luchtvaartindustrie, financiële dienstverlening, de transportsector. In Afrika en het Midden-Oosten staan cyberrisico’s bovenaan in alle sectoren.

De toptien van zakelijke risico's volgens Nederlandse bedrijven:De toptien van zakelijke risico's volgens Nederlandse bedrijven
Regulering
Om te kunnen anticiperen op plotselinge veranderingen van regels die van invloed kunnen zijn op de markt, moeten bedrijven meer kapitaal investeren om de politiek en het opstellen van beleid in 2017 goed te monitoren. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes, een dochteronderneming van Allianz SE, worden er sinds 2014 wereldwijd jaarlijks zo’n 600 tot 700 nieuwe handelsbelemmeringen opgesteld.

Het toenemend gebruik van technologie en automatisering brengt nieuwe risico’s met zich mee. Bedrijfsmiddelen van voornamelijk fysieke aard krijgen gezelschap van meer immateriële middelen, die gevoelig zijn voor met name cybercriminaliteit. Bij 30% van de respondenten is dit het voornaamste risico.

Globaal gezien zetten bedrijven deze risico’s op de derde plek. In de VS en Europa is cyberrisk gestegen naar een tweede plaats en in Nederland, Duitsland, het VK en Zuid-Afrika wordt het gezien als grootste bedreiging. Tegelijkertijd is het voor bedrijven in de ICT, de detailhandel en groothandel het grootste risico vanuit wereldwijd perspectief.

Het risico gaat verder dan alleen hacken, privacy en databreuk. Nieuwe regulering voor gegevensbescherming versterken de negatieve effecten voor het bedrijfsleven, zegt Allianz. Veel bedrijven zijn nauwelijks klaar voor de GDPR, en ofschoon de kosten voor naleving hoog zijn, kunnen de boetes voor niet-naleving vele malen hoger uitvallen.

Toenemende onderlinge verbondenheid en complexiteit en doeltreffendheid van cyberaanvallen zijn ook een risico voor kritische infrastructuren zoals IT-, water- en stroomvoorzieningen, waarbij incidenten kunnen leiden tot langdurige en wereldwijde business interruption en verstoring van de supply chain.

En in de gedigitaliseerde productieomgeving van Industrie 4.0 kan een fout bij het invoeren van data of het verkeerd interpreteren van gegevens de productie stilleggen. Het bedrijfsleven moet data daarom gaan beschouwen als een activa. Ook moeten organisaties de risico’s in kaart brengen rondom de beschikbaarheid van data en het verloren gaan dan wel ontoegankelijk worden ervan.

Over het onderzoek
Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de zesde jaarlijkse Allianz Risk Barometer waarin bedrijfsrisico’s wereldwijd worden geanalyseerd en per regio, land, sector en bedrijfsomvang uiteen worden gezet.

ADVERTORIAL

State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines