technologie

Nieuwe API-standaarden voor SDN en orchestrated services

AT&T, Orange en Colt Technology Services werken samen met brancheorganisatie MEF en het TM Forum, een wereldwijd innovatieplatform, voor de ontwikkeling van de eerste reeks van API’s waarmee zogenaamde orchestrated Carrier Ethernet-diensten worden ondersteund. De beoogde standaard moet diensten op netwerken van verschillende operators mogelijk maken.
 
De netwerkaanbieders werken samen om de acceptatie voor SDN te versnellen. AT&T heeft met Orange Business Services samengewerkt aan de ontwikkeling van gestandaardiseerde API’s die voor interoperabiliteit zorgen tussen de SDN-architecturen van verschillende operators. AT&T en Colt hebben met succes een eerste proef voor SDN-interoperabiliteit afgerond waarmee is aangetoond dat SDN-architecturen van operators in uiteenlopende continenten interoperabel kunnen zijn.
 
Telecomoperators kunnen de API’s inzetten om te zorgen voor een samenwerking tussen elkaars SDN-architecturen, praktisch in real time. De release van de eerste reeks API’s staat voor het eind van 2017 gepland: een stap op weg naar de levering van orchestrated on demand netwerkservices via meer geautomatiseerde en onderling verbonden netwerken.
 
Operators maken doorgaans gebruik van verschillende systemen en interfaces voor het beheer van uiteenlopende aspecten van hun netwerk. Dit resulteert in wrijving en inefficiëntie bij het aanbieden van integrale netwerkservices. Nu de wereld steeds sterker wordt verbonden, is de inzet van een ‘slim’ netwerk van cruciaal belang om klanten via een groot aantal netwerken te kunnen bedienen.

Voor de standaardisatie van API’s wordt gebruikgemaakt van het LSO (Lifecycle Service Orchestration)-framework van MEF en het Open API-framework van het TM Forum. De kern van het project is het referentiepunt LSO Sonata, dat betrekking heeft op zakelijke, operationele en beheerinteracties tussen internetproviders. Het API-standaardisatieproject bouwt voort op het werk van het TM Forum op het gebied van Open API-standaarden, waarbij negen van ’s werelds grootse dienstverleners waren betrokken.
 
Er zijn plannen voor standaardisatie van acht API-definities: address validation, service availability, ordering, quoting, billing, assurance, testing en change management. De eerste drie API’s worden dit jaar tijdens de eerste projectronde worden gedefinieerd.
 
De API’s zullen bijdragen aan reductie van de workloads van gefragmenteerde netwerken waardoor operators on demand schaalbare en flexibele netwerkservices kunnen inrichten met softwareplatforms zoals ECOMP. De broncode van dit platform wordt vrijgegeven door de Linux Foundation en zal gebruikt worden als een model-implementatie voor LSO API’s. De beoogde verbonden netwerken zullen bijdragen aan kostenbesparingen en verbeterde flexibiliteit, zodat operators hun activiteiten kunnen stroomlijnen.

ADVERTORIAL

Palo Alto Networks and ICT Media are publishing a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Join us for the launch event on 18 May from 2:30pm at the Scheepvaart Museum Amsterdam. There will be an interactive panel discussion with the authors, covering Cloud Security, Cyber Insurance, the GDPR, the NIS Directive, the next-generation CISO and Digital Transformation Trends.

You can register for the event here.

Van onze partners

Magazines

OM 2 - Cloud


Strategic sourcing gaat over het zoeken naar een evenwicht tussen uitbesteden en zelf doen, de mate van uitbesteding, de leveranciersselectie, samenwerken met partners, contractbeheer en de regievoering. Maar ook over standaardisatie, normalisatie, ecosystemen en cultuurveranderingen. Op een strategische manier uitbesteden verbetert de efficiency, bespaart kosten en versnelt productontwikkeling. Organisaties kunnen zich voortaan op hun kernactiviteiten concentreren. Strategic sourcing geeft toegang tot expertise, of tot extra productiecapaciteit waarover men zelf niet beschikt. In dit nummer belicht Outsource Magazine de ervaringen en vorderingen op dit gebied.


Naar alle magazines