technologie

Nederlandse start-up lanceert database voor tijdgebaseerde metingen

De software startup Transceptor Technology heeft SiriDB gelanceerd, een zogenaamde time series database voor het analyseren en aggregeren vanuit elke bron, van IoT-devices tot financiële transacties tot iedere andere tijdgebaseerde datameting.

Een time series database slaat een collectie van datapunten op die doorgaans op vaste tijdstippen worden verzameld. Deze datapunten kunnen onder andere worden gebruikt om te analyseren wat er in het verleden is gebeurd om zo toekomstige ontwikkelingen te voorzien. Hiermee kunnen patronen, trends, cycli, afwijkingen, variabiliteit et cetera worden gevonden.

Het clustering mechanisme van SiriDB zorgt ervoor dat de database geüpdatet en onderhouden kan worden terwijl deze beschikbaar blijft. De applicatie is schaalbaar: een pool-mechanisme kan pools on the fly toevoegen wanneer dit nodig is. Wanneer er een pool wordt toegevoegd verdeeld de database automatisch de data over de beschikbare pools, zo worden alle capaciteiten optimaal benut.

De applicatie gebruikt een algoritme om de data van de time series te kunnen opslaan zonder het gebruik van volumineuze indexen. Door dit algoritme kan de eigen query taal queries verspreiden over alle pools, hetgeen het opvragen van data versnelt.

SiriDB is open source, geschreven in native C en beschikbaar onder de MIT licentie.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 6 - IT & Communication


De laatste editie van CIO Magazine 2016 zoomt dieper in op het fenomeen van een optimale verbondenheid: intern, met partners, klanten, patiënten, tussen apparaten (IoT), binnen ketens en ecosystemen. Daarbij wordt tevens de nodige aandacht besteedt aan digitale architectuur. Componenten als cloud, netwerk, datacenter, applicaties en datamanagement moeten namelijk wel in samenhang worden geadresseerd.


Naar alle magazines