technologie

Nationale supercomputer Cartesius krijgt flinke upgrade

Dienstverlener voor de Nederlandse universitaire wereld SURFsara gaat dit jaar de capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uitbreiden. Het contract daarvoor is in december getekend met Atos, leverancier van Bull, het merk voor technologische producten en software van de dienstverlener.

De Bull supercomputer van SURFsara wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en – in beperkte mate – het bedrijfsleven. Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidhinder en product- en procesoptimalisatie. Omdat de modellen waarmee onderzoekers werken steeds complexer worden en de datasets groter is meer rekencapaciteit nodig.

"Bij de aanschaf van het systeem heeft SURFsara gekozen voor een on-demand strategie”, zegt Anwar Osseyran, algemeen directeur. “Zo kunnen wij kosteneffectief rekenkracht aanbieden die is toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers, en kunnen zij steeds gebruik maken van de allerlaatste technologie."

De supercomputer wordt uitgerust met de nieuwe sequana-technologie van Bull. Ook komt er een upgrade met de laatste Intel-processors (Broadwell) en EDR InfiniBand. De snelheid van de computer wordt hiermee uitgebreid met 260 Tflops/s tot in totaal 1,8 Pflops/s. Het systeem is hiermee toekomstbestendig en kan worden uitgebreid met de laatste technologie op het gebied van processors, accelerators en interconnect.

Roel Kusters, head of Big Data & Security bij Atos in Benelux & The Nordics: “Dit project is onderdeel van ons exascale programma, waarmee we voor 2020 een nieuwe generatie supercomputers ontwikkelen. Qua rekenkracht moeten deze supercomputers de exaflop barrière (meer dan een triljoen operaties per seconde) doorbreken en tegelijkertijd veel minder elektriciteit verbruiken."

Cartesius wordt mogelijk gemaakt door SURF, de ICT-samenwerking van onderwijs en onderzoek in Nederland, met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines