technologie

Lean IT Association (LITA) opgericht

Vandaag is LITA gelanceerd, een internationale organisatie die kantoor houdt in Nederland. De doelstelling van de associatie is een wereldstandaard voor scholing in en certificering voor Lean IT. De organisatie bestaat uit een consortium van wereldwijd leidende organisaties in de IT training en certificeringssector.

LITA wordt geleid door een bestuur bestaande uit senior directeuren van de oprichtende organisaties, waaronder Nick Houlton (APMG), Bernd Taselaar (EXIN), Byron Nicolaides (PEOPLECERT), David Ratcliffe (Pink Elephant), Maurice Boon (Quint) and Sukhbir Jasuja (ITpreneurs).

IT-beheer kan sterk profiteren van Lean IT door het tegengaan van verspilling en de waarde van diensten te optimaliseren. Het zogenaamde Lean IT Certification Scheme moet een belangrijke referentie worden voor professionals op verschillende kennis- en competentieniveaus.

Het Lean-gedachtengoed is erop gericht organisaties meer efficiënt te maken en effectief te laten reageren op externe vraag. Incrementele en radicale verandermethoden zoals Agile Scrum kunnen worden ingezet om de transitie van de organisatie naar Lean-principes in productie en management te leiden.

“Lean-principes worden nu een aantal jaren gebruikt in uiteenlopende sectoren”, zegt Nick Houlton, COO bij APMG. “De IT-sector heeft ze omarmd door de term “Lean IT” te gebruiken, maar ofschoon er een aantal fragmenteerde initiatieven is geweest om scholing en certificatie  voor Lean IT van de grond te tillen, is er geen universeel geaccepteerd programma of ‘thought leadership’. De Lean IT Association beoogt daar iets aan te doen.”

Het Lean IT Certification Scheme bestaat uit vier verschillende certificeringen  voor diverse niveaus: onderaan Lean IT Foundation, gevolgd door Lean IT Kaizen Lead, een niveau hoger Lean IT Leader en ten slotte Lean IT Coach. Elk niveau introduceert meer kennis en vaardigheden die uiteindelijk leiden tot competenties waarmee een professional Lean IT in een organisatie kan introduceren of Lean IT principes verder kan ontwikkelen.

Trainingsinstituten kunnen accreditatie aanvragen bij een van de Examensinstituten verbonden aan LITA via de Lean IT Association website.

zie ook

Toepassing ‘Lean’ in IT-partnerships nog in de kinderschoenen

Bedrijven gebruiken agile steeds vaker voor gehele IT-organisatie

Procesautomatisering vraagt om nieuwe Lean-aanpak

Van onze partners

Magazines

TITM nr 1 - Cloud & Data


In het eerste nummer van Tijdschrift IT Management (TITM) staat dataopslag in de cloud centraal. Nu de cloud steeds meer de primaire strategie is voor ondernemingen, is het zaak dat medewerkers op een veilige, consistente en snelle manier toegang hebben tot hun data, ongeacht het device waarop ze werken of de locatie waar ze zich bevinden. Vooral voor bedrijven met meerdere vestigingen en veel mobiele werknemers is dit een uitdaging. Tel daarbij op het stijgend aantal hybride cloud-architecturen en de uitdagingen op het gebied van security en compliance, en de complexiteit wordt in één oogopslag duidelijk.


Naar alle magazines