technologie

IT’ers denken onterecht dat ‘hun’ data veilig is

Bijna een jaar na invoering van de Wet Meldplicht Datalekken zeggen zeven op de tien Nederlandse IT-professionals in overeenstemming met deze wet te handelen. Maar om aan de huidige regelgeving te voldoen, en per 25 mei 2018 ook aan de Europese Privacy Wetgeving (AVG), moeten organisaties het dataverkeer beveiligen. Daar laten veel bedrijven steken vallen, blijkt uit onderzoek van Telindus.

Van de respondenten die zeggen dat de afhandeling van hun dataverkeer compliant is met de nieuwe wet geeft 30% aan dat zij het verkeer tussen datacenters niet versleutelen, terwijl ruim een kwart niet zegt te weten of dit gebeurt. Om aan de nationale wetgeving en de AVG te voldoen, is encryptie van data noodzakelijk.
 
“Het is zorgwekkend dat veel bedrijven nog niet compliant zijn met de Wet Meldplicht Datalekken”, zegt Tom Engels, networking consultant bij Telindus.

“Nog zorgwekkender vind ik het feit dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over wanneer men nu daadwerkelijk compliant is. Zo is men naast het melden van datalekken ook verplicht om te melden wanneer data een bepaalde periode onbeschikbaar is geweest, door bijvoorbeeld een technische storing of calamiteit.

Op 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese wet ingevoerd en kan een overtreding bedrijven een boete opleveren van maar liefst 20 miljoen euro of 4% van de jaaromzet. De reputatieschade die een bedrijf daarbij oploopt is wellicht nog erger. Een datalek kan zo het einde van een onderneming betekenen. Om de bedrijfscontinuïteit te garanderen, te voldoen aan wet- en regelgeving en de reputatie te beschermen, zijn optimalisatie en beveiliging van de optische laag cruciaal.”

Veel IT-professionals blijken niet te weten dat glasvezelverbindingen eenvoudig kunnen worden afgetapt, waardoor data kan worden ontvreemd. Van de IT-professionals past 44% een encryptie-technologie toe op het dataverkeer, waarvan dan weer 12% het fiber channel-verkeer niet heeft beveiligd. Slechts 13% maakt daadwerkelijk gebruik van dense wavelength division multiplexing (DWDM) met encryptie op de optische laag, waarbij alle dataverkeer dat het pand verlaat versleuteld is door  één oplossing. Hiermee zijn privacy en beveiliging by design gewaarborgd.

Van onze partners

Magazines

TITM nr 1 - Cloud & Data


In het eerste nummer van Tijdschrift IT Management (TITM) staat dataopslag in de cloud centraal. Nu de cloud steeds meer de primaire strategie is voor ondernemingen, is het zaak dat medewerkers op een veilige, consistente en snelle manier toegang hebben tot hun data, ongeacht het device waarop ze werken of de locatie waar ze zich bevinden. Vooral voor bedrijven met meerdere vestigingen en veel mobiele werknemers is dit een uitdaging. Tel daarbij op het stijgend aantal hybride cloud-architecturen en de uitdagingen op het gebied van security en compliance, en de complexiteit wordt in één oogopslag duidelijk.


Naar alle magazines