technologie

Inkoopafdeling leunt zwaar op ambachtelijke systemen

Bijna driekwart van het Nederlandse grootbedrijf werkt nog met eigen inkoopsoftware ondergebracht op eigen computersystemen. Ongeveer 14% maakt gebruik van inkoopsoftware in de private cloud en slechts 1% maakt gebruik van een publieke cloud. Daarop duidt een enquête in opdracht van leverancier van inkoopsoftware SynerTrade.
 
Organisaties met de hoogste jaaromzetten doen vaker een beroep op de cloud. Bij omzetten van 500 miljoen of meer is de inzet van een private of publieke cloudoplossing respectievelijk 17% en 4% hoger. Tussen sectoren zijn de verschillen verwaarloosbaar, behalve de zorg, die met 4% meer gebruikmaakt van inkoopsoftware uit de publieke cloud.
 
“Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren. Real-time inzicht in digitale tenderprocessen, spendanalyses of inzage in leveranciersgedrag zijn makkelijker te realiseren met kant-en-klare toepassingen uit de cloud. Daarbij heb je ook nog eens beter zicht op het gebruik van de software,” zegt Marcel Doppenberg, country manager bij SynerTrade.
 
Eerder onderzoek wees er al op dat HR, office-applicaties en CRM de meest gebruikte cloudapplicaties zijn; ruim 40% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van HR-software uit de cloud, gevolgd door office-toepassingen met ruim 20% en door CRM-toepassingen.

Over het onderzoek
In opdracht van SynerTrade heeft Conclusr Research heeft afgelopen najaar ruim 200 inkoopfunctionarissen ondervraagd bij organisaties die veelal fysieke producten inkopen zoals zorginstellingen, de detailhandel, de maakindustrie, groothandel, de bouw en transport. Van deze bedrijven heeft 40% een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro en 35% meer dan 500 miljoen; de ondergrens is 25 miljoen euro op jaarbasis.

ADVERTORIAL

Master Data Management Summit



Please join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.



State-of-the-Art CEO



Palo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines