technologie

Heftige hardware voor serieuze aanpak big data

Hewlett Packard heeft gisteren de grootste single-memory computer ter wereld getoond, die onderdeel uitmaakt van de omvangrijkste R&D die het bedrijf ooit heeft opgezet: The Machine, dat onderzoek doet naar de ontwikkeling van memory-driven computing, een compleet nieuwe architectuur voor het big data-tijdperk.

Memory-driven computing zet het geheugen - en dus niet de processor - centraal in de architectuur. Door de inefficiëntie van de interactie tussen geheugen, storage en processors in traditionele systemen te elimineren, bespaart de metode de benodigde tijd om complexe problemen te verwerken, waardoor realtime-intelligence mogelijk wordt.

Het vandaag onthulde prototype bevat 160 terabyte geheugen en kan gelijktijdig werken met data uit omgerekend ongeveer 160 miljoen boeken: acht keer zo veel als alle boeken uit de Amerikaanse Library of Congress. Complete datasets van dit formaat in een single-memory system bewaren en bewerken was tot voor kort onmogelijk.

Op basis van de het huidige systeem verwacht HPE de architectuur eenvoudig te kunnen schalen naar een single-memory system op exabyteschaal en in later stadium naar een vrijwel oneindige bron van geheugen: 4.096 yottabytes. Dit is 250.000 keer meer dan het complete digitale universum op dit moment.

Met deze hoeveelheid geheugen is het mogelijk om op hetzelfde moment met ieder digitaal medisch dossier op aarde, alle data van Facebook, iedere rit van de zelfrijdende auto's van Google en iedere dataset uit ruimteonderzoek te werken. Dit brengt nieuwe mogelijkheden en antwoorden op uitzonderlijk tempo aan het licht.

“Wij geloven dat de technologie-industrie met memory-driven computing voor vooruitgang kan zorgen in alle aspecten van de samenleving”, aldus Mark Potter, CTO bij HPE en directeur van Hewlett Packard Labs. “De ontwikkelde architectuur kan op elke computercategorie worden toegepast, van apparaten op ‘the intelligent edge’ (de rand van het netwerk) tot supercomputers.”

“De volgende grote wetenschappelijke doorbraak, de innovaties die de IT veranderen en de technologie die levens gaat veranderen, liggen verscholen in de enorme hoeveelheden data die we dagelijks creëren”, aldus Meg Whitman, CEO van Hewlett Packard Enterprise. “Om deze innovaties mogelijk te maken, kunnen we niet blijven leunen op technologieën uit het verleden. We hebben een computer nodig voor het Big Data-tijdperk.”

Technische specificaties
Het nieuwe prototype bouwt voort op de resultaten van het onderzoeksproject van The Machine, waaronder:

  • 160 TB shared memory, verspreid over 40 fysieke nodes, met elkaar verbonden door een high-performance fabric protocol.
  • Een geoptimaliseerd op Linux gebaseerd besturingssysteem (OS) dat draait op Thunder X2 van Cavium.
  • Photonics/Optical communication links zijn online en operationeel, inclusief de nieuwe X1 photonics module.
  • Software-programmerings-tools om alles te halen uit grote hoeveelheden persistent memory.

ADVERTORIAL

Master Data Management SummitPlease join us for the EMEA MDM 360 Summit of our partner Informatica in Amsterdam, a full day conference that brings together the world’s largest vendor user community for Master Data Management and Data Governance.State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologieën, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, efficiëntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines