technologie

Cybersecurity-banenmarkt wordt volwassen

Het verschil tussen vraag en aanbod van banen in cyberbeveiliging is de afgelopen twee jaar toegenomen in Nederland. Vacatures voor engineers, consultants en directors voor cybersecurity zijn moeilijk te vervullen. Tegelijkertijd is de vraag bij bedrijven afgevlakt. Daarop duidt een data-analyse van vacaturesite Indeed.

“In 2016 waren er toenemende, reële cyberdreigingen, maar dat uit zich niet in het aantal vacatures voor cybersecurity-professionals”, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “De afgelopen twee jaar is het aantal vacatures op Indeed zelfs met 28,7% afgenomen. Er is overigens wel vraag naar deze banen, want het aantal werkzoekenden voor deze functies steeg in dezelfde periode met 51,4%.”

Ondanks de stijgende vraag bij werkzoekenden werd er betrekkelijk weinig geklikt op vacatures voor cybersecurity engineers, -consultants en directors. Op banen  voor engineer werd, gemeten over de afgelopen twee jaar, maar in 19% van de gevallen geklikt, op die van consultant nog geen 29% procent en op die van director in 43%. Dat staat in schril contrast met vacatures voor hackers, die een click rate van ruim 95% hadden. Dat laatste komt neer op een stijging van ruim 45% in twee jaar tijd.  

Positie CISO in trek
Ook voor de positie van CISO bestaat grote belangstelling: daar werd in de eerste negen maanden van 2016 alleen al een stijging van 185% waargenomen. Ook vacatures voor beheerders zijn met een stijging van 134% populair.

Relatief weinig interesse was er in 2016 voor banen op het gebied van netwerkaanleg en -onderhoud. In de eerste negen maanden van het jaar nam de vraag voor deze functies toe met 34%, banen op applicatiegebied stegen met een kleine 14%. Banen voor auditors werden veel minder aantrekkelijk (-45%), net als vacatures voor banen op het gebied van identiteit- en risico (respectievelijk -19% en -51%). Ook posities voor cyber security directors waren in 2016 iets minder in trek.

Te formele eisen
Gebrek aan vraag naar bepaalde functies op cybersecurity-gebied kan te maken hebben met stringente eisen. “Met name in de IT zijn niet-standaard-cv’s van belang. De focus ligt dan minder op de formele kwalificaties, zoals een diploma in bijvoorbeeld programmeren, maar meer op daadwerkelijke praktijkervaring. Functieomschrijvingen moeten deze eisen zo concreet en zo duidelijk mogelijk weerspiegelen”, zegt Poos.

Behalve de Cyber Security Academy van NCSC zijn er maar weinig gespecialiseerde opleidingen in Nederland, en dit kan op voorhand bijdragen aan minder interesse van werkzoekenden voor banen waarvoor formele kwalificaties essentieel worden geacht.

Van onze partners

Magazines

TITM nr 1 - Cloud & Data


In het eerste nummer van Tijdschrift IT Management (TITM) staat dataopslag in de cloud centraal. Nu de cloud steeds meer de primaire strategie is voor ondernemingen, is het zaak dat medewerkers op een veilige, consistente en snelle manier toegang hebben tot hun data, ongeacht het device waarop ze werken of de locatie waar ze zich bevinden. Vooral voor bedrijven met meerdere vestigingen en veel mobiele werknemers is dit een uitdaging. Tel daarbij op het stijgend aantal hybride cloud-architecturen en de uitdagingen op het gebied van security en compliance, en de complexiteit wordt in één oogopslag duidelijk.


Naar alle magazines