technologie

Certificaten veroorzaken zeer regelmatig storingen

De beschikbaarheid van kritieke online services wordt in toenemende mate verstoord door problemen met certificaten en sleutels. Het groeiende aantal IP-apparaten, cloud-services, DevOps en het intensievere gebruik van versleuteling zijn hier debet aan. Daarop duidt onderzoek in Europa en de VS van Dimensional Research en Venafi.

Acht op de tien ondervraagde organisaties hebben in 2016 minstens één storing ervaren die werd veroorzaakt door een certificaat en bij vier op de tien waren er meer dan zes storingen. Vier procent meldde zelfs meer dan 100 storingen. Zes op de tien bedrijven lukten het niet binnen een redelijke termijn (minder dan zes uur) op deze storingen te reageren.

Groeiend gebruik van encryptie maakt correct, veilig beheer van certificaten en encryptiesleutels voor middelgrote tot grote bedrijven lastig. De belangrijkste oorzaken van het toenemend aantal certificaat-gerelateerde storingen zijn de explosieve groei van IP-apparatuur in bedrijfsnetwerken en de invoering van DevOps en Fast IT ontwikkelingen.

Klanten van Venafi gebruiken gemiddeld 16.500 onbekende certificaten en sleutels. Uit het onderzoek blijkt dat veel organisaties daar te weinig controle over hebben en tevens geen geautomatiseerde processen voor het vervangen van certificaten als ze verlopen, of worden gehackt.

Management centraliseren
Van de respondenten heeft 65% geen centrale beheeroplossing voor alle gebruikte certificaten en sleutels. Van de minderheid die dit wel heeft, vertrouwt 65% op de beveiliging van hun certificate authority, wat inzicht in de uitgifte ervan belemmert.

“Digitale certificaten en encryptiesleutels vormen de basis voor identiteit- en toegangscontrole door machines, net als gebruikersnamen en wachtwoorden voor mensen”, zegt Kevin Bocek, vice president security strategy & threat intelligence van Venafi.

“Omdat certificaten de veilige communicatie tussen alle apparatuur regelen, vormen ze een ondergewaardeerd onderdeel van het digitale ecosysteem van elke organisatie en daardoor de totale digitale wereldeconomie. Wanneer ze onverwacht verlopen, kunnen kritieke services onbereikbaar worden. Helaas hebben de meeste organisaties nog steeds niet het benodigde inzicht en tools om deze cybersecurity-fundering effectief te managen.

Naarmate we meer cloud services, IoT-apparatuur en DevOps-automatisering gaan gebruiken, blijft het gebruik van certificaten explosief groeien. Die ontwikkeling is alleen te beheersen als organisaties de uitgifte, levenscyclus en vervanging van certificaten en sleutels geautomatiseerd gaan managen.”   

Over het onderzoek
Dimensional Research en Venafi hebben 505 IT-professionals in Europa en de Verenigde Staten ondervraagd.

ADVERTORIAL

State-of-the-Art CEOPalo Alto Networks and ICT Media have published a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Get your free copy.

Van onze partners

Magazines

CIO nr 2 - Data & Information


De juiste informatie is de sleutel naar hogere prestaties. Tweevoudig winnaar van de CIO of the Year Award, Aloys Kregting (AkzoNobel), zei het enkele jaren geleden al: de waarde van informatie is eigenlijk het enige waar je als CIO echt wakker van zou moeten liggen. Data en informatie zijn, in combinatie met slimme algoritmes en krachtige technologie├źn, bovendien de basis voor een digitale transformatie. Daar hoort ook leiderschap bij: het management moet laten zien dat het zelf over de vaardigheden beschikt om besluiten op basis van data te nemen. Dat impliceert dat de leidinggevenden data als een belangrijke asset moeten zien, die groei, effici├źntie, wendbaarheid en innovatie aandrijft.


Naar alle magazines