technologie

Cegeka, KPMG en Microsoft samen in praktische blockchain-toepassingen

Professionaliseren van dienstverlening op basis van blockchain-technologie. Daarop gaan Cegeka, KPMG en Microsoft zich samen richten. Met behulp van blockchain kan informatie over een groot aantal sectoren worden samengebracht, terwijl transacties zich zonder ‘trusted third party’ kunnen voltrekken, op een veilige manier.

De drie partners zijn ieder gespecialiseerd in de verschillende deelgebieden van blockchain-technologie. Cegeka heeft kennis en ervaring in huis op het gebied van blockchain-technologieën zoals Corda, Ethereum, Hyperledger, multichain en Ripple. De dienstverlener kan zo bepalen welke blockchain-technologie voor welke dienstverlening het beste is.

Microsoft levert de IT-infrastructuur. Het bedrijf heeft zijn public cloud-platform Azure volledig klaargestoomd voor de nieuwe blockchain-toepassingen met onder meer opties voor compliance en automatische versleuteling. KPMG tenslotte brengt vooral sectorkennis en -expertise in.

De samenwerking geeft de partijen slagkracht om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en bestaande processen efficiënter te automatiseren. Naast de financiële dienstverleners gaan zij zich richten op de energiesector, de gezondheidszorg, transport- en logistiek en de overheid.

“De toepassingen van de blockchain-technologie zijn legio”, zegt Sander van Loosbroek, Director Distributed Ledger Technology bij Cegeka. “Een goed voorbeeld is hypotheekverstrekking. Als je een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag middels blockchain-technologie ook aanbieden op een online financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen. Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchain-projecten van proof-of-concept naar een productieniveau te tillen.”

"In deze samenwerking combineren we de ervaring van KPMG bij het succesvol omvormen van businessmodellen met de expertise van Cegeka om blockchain-technologie van test- naar implementatiefase te brengen", zegt Hans Bos, national technology officer bij Microsoft Nederland.

KPMG zet in op strategisch haalbare, praktische toepassingen. “KPMG’s Digital Ledger Services helpt klanten onder meer met het bepalen van strategisch haalbare toepassingen en de operationele uitvoering met behulp van Microsofts Blockchain-as-a-Service”, zegt Dennis de Vries, lead of KPMG Digital Ledger Services Netherlands.

“Niet alleen op het gebied van financiële dienstverlening maar bijvoorbeeld ook in de publieke sector, de gezondheidszorg of de verzekeringssector. Met de blockchain-technologie is het mogelijk om substantieel kosten en handelingen te besparen in een groot aantal uiteenlopende sectoren.”

ADVERTORIAL

Palo Alto Networks and ICT Media are publishing a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Join us for the launch event on 18 May from 2:30pm at the Scheepvaart Museum Amsterdam. There will be an interactive panel discussion with the authors, covering Cloud Security, Cyber Insurance, the GDPR, the NIS Directive, the next-generation CISO and Digital Transformation Trends.

You can register for the event here.

Van onze partners

Magazines

OM 2 - Cloud


Strategic sourcing gaat over het zoeken naar een evenwicht tussen uitbesteden en zelf doen, de mate van uitbesteding, de leveranciersselectie, samenwerken met partners, contractbeheer en de regievoering. Maar ook over standaardisatie, normalisatie, ecosystemen en cultuurveranderingen. Op een strategische manier uitbesteden verbetert de efficiency, bespaart kosten en versnelt productontwikkeling. Organisaties kunnen zich voortaan op hun kernactiviteiten concentreren. Strategic sourcing geeft toegang tot expertise, of tot extra productiecapaciteit waarover men zelf niet beschikt. In dit nummer belicht Outsource Magazine de ervaringen en vorderingen op dit gebied.


Naar alle magazines