technologie

‘Betere man-vrouwverhouding verhoogt kwaliteit in IT’

Vier op de tien Nederlandse IT’ers verwachten een hogere kwaliteit van dienstverlening als de man-vrouwverhouding op de werkvloer gelijker wordt. Een ruime meerderheid verwacht echter geen noemenswaardige veranderingen door verandering in de verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Daarop duidt onderzoek onder 1.000 IT'ers door recruitment-bureau Computer Futures.
 
Naast hogere kwaliteit van werk geven IT-professionals aan meer positieve effecten te verwachten als de verhouding van mannen en vrouwen gelijker wordt dan de huidige 90/10 verhouding in de IT-sector. Opvallend is echter dat het hier om een grote minderheid gaat: slechts 33% denkt dat de sfeer op de werkvloer zal verbeteren vanwege een 'betere balans tussen ratio en emotie'. Een deel van de respondenten geeft aan over meer innovatievermogen te beschikken als er meer vrouwen in teams zitten. Slechts 13% verwacht echter dat teams als geheel innovatiever worden vanwege de verschillende invalshoeken van mannen en vrouwen.

De resultaten zijn dus op twee manieren uit te leggen, op een positieve en een negatieve wijze: vrouwen doen niet onder voor mannen en het maakt niet zo heel veel uit hoe de verhoudingen liggen, maar de verwachting is wel dat diversiteit bijdraagt aan het innovatieve vermogen, of de IT-sector is enigszins vrouwvijandig en de grote meerderheid van mannen vindt vooral dat zij in de meerderheid moeten blijven.
 
"Het is goed dat het belang van een betere man-vrouwverhouding wordt ingezien. Ik merk dit steeds meer en dat is een goede zaak", zegt Albert van Reenen, managing director bij Computer Futures. “Maar overgaan tot actie is nog belangrijker. Naast de voordelen die de IT-professionals noemen, is een effectief beleid om meer vrouwen binnen te halen in de IT ook een wapen in de ‘war on talent’. Wanneer men zich in een organisatie met hoofdzakelijk mannelijke professionals ook gaat focussen op vrouwen wordt de talentpool direct twee keer zo groot. Zo sla je gelijk twee vliegen in een klap.”

Van onze partners

Magazines

TITM nr 1 - Cloud & Data


In het eerste nummer van Tijdschrift IT Management (TITM) staat dataopslag in de cloud centraal. Nu de cloud steeds meer de primaire strategie is voor ondernemingen, is het zaak dat medewerkers op een veilige, consistente en snelle manier toegang hebben tot hun data, ongeacht het device waarop ze werken of de locatie waar ze zich bevinden. Vooral voor bedrijven met meerdere vestigingen en veel mobiele werknemers is dit een uitdaging. Tel daarbij op het stijgend aantal hybride cloud-architecturen en de uitdagingen op het gebied van security en compliance, en de complexiteit wordt in één oogopslag duidelijk.


Naar alle magazines