technologie

‘Betere man-vrouwverhouding verhoogt kwaliteit in IT’

Vier op de tien Nederlandse IT’ers verwachten een hogere kwaliteit van dienstverlening als de man-vrouwverhouding op de werkvloer gelijker wordt. Een ruime meerderheid verwacht echter geen noemenswaardige veranderingen door verandering in de verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Daarop duidt onderzoek onder 1.000 IT'ers door recruitment-bureau Computer Futures.
 
Naast hogere kwaliteit van werk geven IT-professionals aan meer positieve effecten te verwachten als de verhouding van mannen en vrouwen gelijker wordt dan de huidige 90/10 verhouding in de IT-sector. Opvallend is echter dat het hier om een grote minderheid gaat: slechts 33% denkt dat de sfeer op de werkvloer zal verbeteren vanwege een 'betere balans tussen ratio en emotie'. Een deel van de respondenten geeft aan over meer innovatievermogen te beschikken als er meer vrouwen in teams zitten. Slechts 13% verwacht echter dat teams als geheel innovatiever worden vanwege de verschillende invalshoeken van mannen en vrouwen.

De resultaten zijn dus op twee manieren uit te leggen, op een positieve en een negatieve wijze: vrouwen doen niet onder voor mannen en het maakt niet zo heel veel uit hoe de verhoudingen liggen, maar de verwachting is wel dat diversiteit bijdraagt aan het innovatieve vermogen, of de IT-sector is enigszins vrouwvijandig en de grote meerderheid van mannen vindt vooral dat zij in de meerderheid moeten blijven.
 
"Het is goed dat het belang van een betere man-vrouwverhouding wordt ingezien. Ik merk dit steeds meer en dat is een goede zaak", zegt Albert van Reenen, managing director bij Computer Futures. “Maar overgaan tot actie is nog belangrijker. Naast de voordelen die de IT-professionals noemen, is een effectief beleid om meer vrouwen binnen te halen in de IT ook een wapen in de ‘war on talent’. Wanneer men zich in een organisatie met hoofdzakelijk mannelijke professionals ook gaat focussen op vrouwen wordt de talentpool direct twee keer zo groot. Zo sla je gelijk twee vliegen in een klap.”

ADVERTORIAL

Palo Alto Networks and ICT Media are publishing a guide for the C-suite that includes advice and cybersecurity best practices from CEOs, CISOs, lawyers, consultants and government officials.

Join us for the launch event on 18 May from 2:30pm at the Scheepvaart Museum Amsterdam. There will be an interactive panel discussion with the authors, covering Cloud Security, Cyber Insurance, the GDPR, the NIS Directive, the next-generation CISO and Digital Transformation Trends.

You can register for the event here.

Van onze partners

Magazines

OM 2 - Cloud


Strategic sourcing gaat over het zoeken naar een evenwicht tussen uitbesteden en zelf doen, de mate van uitbesteding, de leveranciersselectie, samenwerken met partners, contractbeheer en de regievoering. Maar ook over standaardisatie, normalisatie, ecosystemen en cultuurveranderingen. Op een strategische manier uitbesteden verbetert de efficiency, bespaart kosten en versnelt productontwikkeling. Organisaties kunnen zich voortaan op hun kernactiviteiten concentreren. Strategic sourcing geeft toegang tot expertise, of tot extra productiecapaciteit waarover men zelf niet beschikt. In dit nummer belicht Outsource Magazine de ervaringen en vorderingen op dit gebied.


Naar alle magazines